Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърв Селър: Европа трябва да се подготви за разпространението на вируса Зика

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европа трябва да се подготви за разпространението на вируса "Зика", предупреди за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Хърв Селър от Европейския център за превенция и контрол на заразните заболявания. Засега няма доказана връзка между заравязането с вируса и развитието на малоформации на плода по време на бременност, но такава не е изключена, категоричен е Селър:

Вирусът "Зика" е разпространен в Африка от десетилетия. От време на време е имало отделни случаи на пренасяне на вируса именно от пътници, които са били в Африка. Също така вирусът се среща в някои места в Азия - например, Тайланд и Индонезия. Имаме обаче изключително малко случаи на пътешественици, които се прибират с инфекция от тези места. Най-притеснителни в момента са двете Америки, най-вече Бразилия, където има сериозен бум на заболели, който се пренася и в Централна Америка и Карибите.

За Европа е много важно да се опита да ограничи проникването на вируса, както от хората, които са пътували в страни, където е разпространен, така и чрез комарите, които са тук, на нашия континент. Затова може да кажем, че има потенциален риск за Европа, но не конкретно в този момент, защото в момента комарите в Европа не са активни. Ние обаче трябва да бъдем подготвени и да следим хората, пътували в потенциално опасни страни. В Европа комарите, които могат да се окажат преносители, са активни в периода от края на юни до септември.


Освен чрез комарите, вирусът може да се предава и по полов път, но единствено, ако заразата е в активен период. Вирусът може да остане в кръвта около месец, допълни от своя страна Кристиян Линдмайер от Световната здравна организация:

Вирусът "Зика" не е опасен за хората само по себе си. Проблемът е, че той се пренася със същия вид комари, както денгата и жълтата треска. Засега обаче не може да различим такива специфични симптоми, както при другите опасни болести, пренасяни по този начин. Например, при три или четири души, само един проявява някакви симптоми. Другите - не.

Обикновеният човек не би трябвало да се притеснява от Зика, но ние се опасяваме от връзка между вируса и тези случаи на микроцефалия в някои региони, най-вече в Бразилия. Препоръчително е за жените, които пътуват към тези места, да обърнат специално внимание на съветите, давани от националните здравни власти. Също така, ако се приберат от регион, в който е разпространен "Зика" и имат опасенията, че са ухапани от комар, да отидат и да си направят кървен тест.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна