Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли отложени новите учебни програми?

Обсъжданото им отлагане доведе до разнобой в парламентарната образователна комисия

Снимка: БГНЕС

Трябва да се разграничи отлагането на учебни програми от отлагането на изпълнението на закона. Категорично не подкрепям отлагането на закона, което би забавило много сериозни промени, очаквани от цялото общество. Това обяви в предаването „Неделя 150“депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по образование Галя Захариева. Готови сме да дебатираме по всички внесени предложения, каза тя.

Хаосът е в закона, и пет министъра да сменим проблемите ще останат същите, заяви пред „Хоризонт“ Стоян Мирчев от БСП, член на образователната комисия. Той застъпи позицията на вносителите на предложението да бъде отложено изпълнението на просветния закон и на учебни програми. Според него законодателят в лицето на ГЕРБ си „измива ръцете“ с министерството.

Хаосът в момента се създава по чисто политически и популистки причини, апострофира го Галя Захариева. В момента по думите й се налага изкуствен хаос, който няма да помогне на никого и с разговорите за хаос системата не се успокоява.

Законът трябва да бъде отложен с една година, тъй като поставя основни за обществото проблеми. Предупредихме, че част от стандартите трябва да бъдат част от закона като негово приложение и да се приемат от Народното събрание. Една основна реформа в образованието като тази във Финландия се прави за десет години, в България се опитваме да я направим за една година, допълни Мирчев. По думите му, през закона сме преминали с такава скорост, че сега гърмят мини.

Проблемите тепърва започват. Това е криза, която ще настане в обществото, прогнозира още Стоян Мирчев. Той обвини ГЕРБ, че не желаят да се разреши този национален проблем. Категорично не съм съгласна, че цялото общество иска отлагането на закона, репликира го Галя Захариева.

По отношение на учебните програми не би трябвало да има сериозна драма нито в обществото, нито в гилдията. За някои от класовете има достатъчно много време за обсъждане и коментар до учебната 2017-та година, обясни Захариева.

Позициите на двамата събеседници можете да проследите в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна