Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" настоява за промени в пенсионното законодателство

Димитър Манолов

От КТ "Подкрепа" спешно ще искат промени в пенсионното законодателство. Президентът на синдиката Димитър Манолов съобщи в Плевен, че има злоупотреби от страна на работодателите с дадената им възможност да пенсионират по-рано работници и служители. 

По думите на Димитър Манолов, в последно време има вълна от ранно пенсиониране. Идеята при промяната била да се даде право на учителите три години по-ранно пенсиониране по тяхно желание, когато се закрива училището.
Сега този текст от закона започва да бъде тълкуван превратно и работодателите си присъдиха това право по-рано да пенсионират преподаватели, пак с намалена пенсия. Това е нещо, което е абсолютно недопустимо според нас и трябва да бъде коригирано. Ние ще настояваме законодателят да поправи закона така, че инициативата за пенсиониране да остане при работодателя само при универсалното пенсиониране. В последните две седмици в Козлодуй бяха пенсионирани около 200 човека, изключително висококвалифицирани специалисти по на 50, 55 години. Тези специалисти няма откъде да бъдат намерени.

Днес КТ "Подкрепа" отбелязва 27 години от създаването си. Димитър Манолов определи историята на синдиката като противоречива, но подчерта, че конфедерацията днес е незаобиколим фактор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна