Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години Народен етнографски музей

БНР Новини
Част от експозицията на музея
Снимка: Божидар Любенов

Добре познатите на всички – Национален етнографски музей и Национален археологически музей – са наследници на Народния музей, създаден въз основа на сбирката, представена на първото търговско изложение в гр. Пловдив, в края на 19-и век. През 1906 г. Националният етнографски музей се отделя от Народния музей и започва своето самостоятелно развитие. И тази година се навършват 110 години от неговото основаване. Етнографът Димитър Маринов е първият директор на новата институция. Малко хора знаят, че известният български комедиограф Ст. Л. Костов много години също е бил директор на музея.
По време на бомбардировките музейната сграда е разрушена и една значителна част от експонатите и документацията са загубени. Възстановяването започва през 1946 г., като уредниците се налага да обикалят по селата, за да събират отново експонати и материали за бъдещите експозиции. За тази цел понякога е трябвало да осъществяват натурален бартер – заменяли са жито – за да откупят носия или друг експонат.
През 1949 г. музеят се обединява със създадения две години по-рано Институт за народоука…
През 1968 г. получава статут на Национален етнографски музей.
Доцент д-р Петко Христов в студиото на програма „Христо Ботев“. (снимка: Божидар Любенов)
За бъдещето и мисията на музея и неговата обществена роля днес разговаряме с доцент д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към Българската академия на науките.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна