Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите сили и кризата в Сирия

| обновено на 13.02.16 в 10:08

Планът за прекратяването на гражданската война в Сирия, съгласуван от световните сили, не означава прекратяването на американските действия срещу „Ислямска държава”. Това заяви говорител на Пентагона, цитиран от АФП.

Нашите операции ще продължат. Няма промяна, заяви капитан Джеф Дейвис на специална пресконференция.

Той отрече, че има разширяване на военното сътрудничество между САЩ и Русия в Сирия. Такова бе анонсирано от Москва, в рамките на преговорите на международната група за подкрепа на Сирия в Мюнхен. На тях беше договорено в рамките на седмица да се установи примирие между войските на президента Башар Асад и въоръжените опозиционни групи. По-рано Русия също заяви намерението да не спира ударите срещу ислямистите.

Няколко бунтовнически групировки в Сирия обявиха, че няма да спрат да се сражават, въпреки договореностите между Великите сили в Мюнхен, предаде Би Би Си. От групировката „Ахрар ал Шам“ заявиха, че правителствените сили първи трябва да спрат обстрела и да прекратят обсадите на селища, които не признават властта на президента Башар Асад.

В интервю за Франс прес по-рано, Асад заяви, че ще воюва, докато си върне контрола над цялата страна.По думите му, основната цел на офанзивата при Алепо е прекъсване на снабдяването на бунтовниците от Турция.

Междувременно двама сирийски бунтовнически командири съобщиха за Ройтерс, че в последните дни са получили от свои поддръжници в чужбина ракети "Град", за да противодействат на подкрепяното от руснаците правителствено настъпление северно от град Алепо.

Това е отлична допълнителна огнева мощ за нас, казал един от командирите, който отказал самоличността му да бъде разкрита.

Другият бунтовнически командир отбелязал, че ракетите "земя-земя" се използват за поразяване на позиции на армията отвъд фронтовата линия. Саудитска Арабия и Турция, снабдяват с оръжие определени бунтовнически групировки в Сирия, през оперативни центрове на турска територия, отбелязва Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна