Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еквадор

БНР Новини
Една от пирамидите на Екватора
Снимка: Симеон Идакиев

Еквадор безспорно е една от най-малко познатите у нас страни от Южна Америка, макар с основание може да се каже, че се намира и в Северната част на континента. Защото тази държава (в Латинска Америка произношението е Екуадор), е получила името си от мислената линия, която разделя планетата на Северно и Южно полукълбо. Пак заради нея често наричат Еквадор и Митад дел Мундо (Средата на света).
Разбира се аз посетих това място, което ме върна повече от две столетия назад, в 1736 година – към експедицията на Френската академия на науките, оглавявана тогава от младия геодезист Шарл дьо ла Кондамин.
Причина за нея били разногласията между учените за дължината на меридиана в един градус – задача особено важна за корабоплаването и за формата на земята. В същност експедицията имала за цел да разреши спора между Нютон и облечения във власт кралски астроном Касини.
След четиригодишни непосилни усилия в условията на лунния ландшафт дължината на дъгата била измерена, правотата на Нютон била доказана по безспорен начин, което дало основание на Волтер да възкликне: „Те сплескаха и земята, и Касини”.
В чест на знаменитите изследователи точно на мислената линия (средата на света) били издигнати пирамиди, увековечаващи този епохален труд.
Но на Еквадор принадлежи още едно знаменито място-архипелагът Галапагос, след посещението на който Чарлз Дарвин създава своя епохален труд за произхода на видовете.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна