Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вишеградската четворка се обяви за общо европейско решение на мигрантската криза

Групата настоява и за "План "Б", ако Турция и Гърция не могат да удържат прилива от бежанци

Срещата в Прага на Вишеградската четворка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Вишеградската четворка се споразумяха на срещата в Прага в понеделник за обща позиция по отношение на британските искания за реформа на Европейския съюз (ЕС).
Чешкият премиер Бохуслав Соботка, чиято страна председателства в момента групата, получи мандат да представи тази позиция при срещата му днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще пристигне в Прага във вторник. Туск ще бъде запознат и с позицията на Вишеградската четворка по проблемите с мигрантската криза. Двете теми ще бъдат основни на срещата на върха в Брюксел на 18 и 19 февруари. 

Мигрантската криза няма друго освен общо европейско решение, стана ясно от изявленията на премиерите. Дори да подкрепят търсенето на решения с Турция и Гърция, лидерите допълниха, че трябва да бъде подготвен и реалистичен "План Б".

Според словашкия премиер Роберт Фицо този план трябва да заработи, ако до април не спадне приливът на бежанци. Някои държави направиха големи грешки, припомни още той. Според Фицо сигурността е най-големият приоритет и проблем, а сигурността на Европа е под заплаха. Той отхвърли обвиненията, че страните от Вишеградската четворка не са солидарни и проевропейски.

Този план не е насочен срещу никоя страна от ЕС, допълни полският премиер Беата Шидло. Според нея Европа е изправена  пред сериозни предизвикателства и проблеми, чиито решения трябва да бъдат заложени върху разума и общите нагласи. Шидло предупреди, че Европа има нужда да получи отново контрол върху мигрантския поток.

Виктор Орбан, премиерът на Унгария, заяви, че по време на мигрантската криза, сегашният неконтролиран достъп на мигрантите е благодатна почва за тероризъм, насилие и страх и трябва да бъде спрян. Орбан подкрепи воденето на разумни дискусии за членство на Македония в ЕС  

На срещата не стана ясна позицията на Словакия за това дали ще подкрепи исканията на Великобритания за ограничаване на социалните плащания на мигранти от страните-членки. Позицията на Словакия, както и на Чехия, до момента е, че промените трябва да се отнасят за хората, които тепърва ще пристигат в кралството. В социалната мрежа туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че разговорите по въпроса са в критична фаза и е реален рискът Великобритания да напусне Съюза. 

В срещата в Прага участваха България и Република Македония, като преди началото на срещата, премиерът Бойко Борисов коментира, че идеята за засилване на контрола по българско-гръцката и македонско-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути.

Министърът на външните работи 
Даниел Митов добави, че София може да настоява за сухопътна операция на НАТО по границите с Гърция и Турция, ако планираната операция на Алианса по гръцко-турската морска граница даде резултат. Според  Митов връщането на хора трябва да стане общоевропейска политика.

В звуковия файл може да чуете кореспонденция на Евгения Йотова от Прага.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна