Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Златев: Кражбата на мрежата от АМ "Марица" създава опасност и за минаващите коли, и за птиците

Доц. Петър Шуролинков: Тази кражба е едно крайно ниско криминално деяние, дори срамно

Снимка: БГНЕС

Арогантна е кражбата и изключително агресивна, защото става за една нощ, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Хоризонт до обед“ инженер Илия Златев, директор на Областното пътно управление на Стара Загора, по повод изчезналата от АМ "Марица" защитна мрежа за птици с дължина 150 метра, заедно с 60 метални пилона с височина 3 метра, на които е била монтирана.

Засега няма информация за извършителите, но щетата вече е факт - 10 000 лева ща струва тази кражба, но не е толкова проблема по отношение на  кражбата, колкото това, че липсата на тази мрежа създава сериозни опасности за преминаващите автомобили и заедно с тях пътуващи хора от прелитащите в този участък ята птици,  допълни инженер Златев.

Едно крайно ниско и криминално деяние, дори срамно -  така определи посегателството върху съоръженията доцент Петър Шурулинков от Националния природонаучен музей към БАН, който работи съвместно с Дружеството за защита на птиците и е един от хората, които правят мониторинг за ползите от поставянето им:Снимка

Тези мрежи бяха замислени да опазват самите птици, защото има много голяма смъртност по тези магистрали на животните. Те пречат на птиците да слизат на нивото на автомобилите и тировете и те, понеже не могат да минат през тях, минават по-високо и избягват сблъсъците.

Този низинен район близо до река Марица е много богат на бели и черни щъркели - и двата вида са защитени. Също така имаме черни кани, вид грабливи птица, която също е на изчезване, и малобройна - у нас има само 150 бройки. Среща се  и малкият креслив орел, както и много видове пойни птици,
обясни доцент Шурулинков относно застрашените пернати видове, които обитават околността около откраднатата мрежа.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна