Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха ВСС да възобнови проверката по "Яневагейт"

| обновено на 18.02.16 в 18:33
Снимка: БГНЕС

Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха Висшият съдебен съвет да излезе с позиция по обвиненията на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев срещу членове на Съюза на съдиите в България и председателите на Върховния касационен и на Софийския градски съд - Лозан Панов и Калоян Топалов. Мотивите на двамата съдебни кадровици да поискат месец, след затваряне на случая, той отново да бъде отворен, бяха свързани и с нововъзникнали обстоятелства: Беше изготвена и представена нова експертиза. Тя трябва да се обсъди, да се вземе предвид. Когато голословно се обругават магистрати, това уронва авторитетът на цялата съдебна система, каза Калпакчиев.

Според Калпакчиев, изчистването на случая е от ключово значение за авторитета на съдебната система. Според Найденова, неглижирането на проверката на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, е проблематично от гледна точка на действията по по-стария лобистки скандал от преди известно време, станал известен като Красьо Черничкия:

Прокуратурата в рамките на два до три месеца беше провела едно пълноценно разследване и беше предоставила на Висшия съдебен съвет напълно годни доказателства, с които се установяваха факти за зависимости между Красимир Георгиев и както членове на Висшия съдебен съвет, така и други магистрати. Последвали са 20 дисциплинарни производства, но този състав на Висшия съдебен съвет не успя поне да приложи онази мъдрост, която към 2009-та година и прокуратурата, и онзи състав на Висшия съдебен съвет е проявил.

Точката за скандала "Яневагейт", беше оставена за финала на редовното заседание на Висшия съдебен съвет в късния следобед. Тя не мина, защото "за" гласуваха само петима съдебни кадровици. Шестима се въздържаха, а девет бяха "против". Сред гласувалите "против" бяха представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов и Ясен Тодоров, за когото бившата шефка на Софийския градски съд казва, че са най-оправните във Висшия съдебен съвет, както и Милка Итова, също име от разговорите Янева-Ченалова. Ако тази инициатива на Калин Калпакчиев и Соня Найденова се провали, то другата, Висшият съдебен съвет да осъди кампанията, която от известно време поведе срещу съдии, съдилища и съсловни организации лидерът на РЗС и премиерски съветник Яне Янев, получи подкрепата на Висшия съдебен съвет.

Подробности чуйте в репортажа на Силвия Великова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна