Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линка Тонева: България вече трябва да се готви за ротационното председателство на ЕС през 2018 г.

Залогът на всяко ротационно председателство е дали ще бъде успешен лидер и успешен медиатор, дали ще успее да фокусира вниманието на всички европейски страни върху важните за Съюза проблеми, които са важни и за съответната държава. Това заяви преди дискусията “Гражданските измерения на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018" Линка Тонева от сдружение "Политики за развитие“.

Пред "Хоризонт" тя уточни, че е важно да има политическа консолидация по този приоритет, защото това е най-важното условие за успешно председателство.

Няколко години преди датата на председателството страните започват да се подготвят, защото това е огромна административна и логистична задача, обясни Тонева и допълни, че се изисква подготовка на кадри и на администрацията.

Сред целите на ранната подготовка за председателството според Линка Тонева е да се говори за важните за България теми и активните граждански организации да бъдат част от този процес, защото в България европейските теми се отговарят все още като външна политика и част от дипломацията и високата политика, докато те всъщност ни касаят доста пряко.

България ще председателства ЕС заедно с Великобритания и Естония на различни институционални нива, обясни още експертът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна