Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски ученици си спомнят за Левски в Урок по родолюбие

За десета поредна година в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна се провежда Урок по родолюбие.

Нямаме избор, освен да говорим за героичното си минало по един искрен и много въздействащ начин, изтъкна пред „Хоризонт“ учителката по история Мария Петрова. Според нея децата имат голяма желание да опознаят миналото си, а предишните поколения са им задължени в този разговор за миналото. В миналото трябва да търсим упование, вдъхновение и надежда, каза преподавателката.

Според Мария Чавдарова, която е ученичка в 11-и клас, заела се да прави филм за Апостола, всеки човек чувства Васил Левски по свой уникален начин. Тя самата изпитва възторг, възхищение и страх пред един такъв титан, който трябва да се представи на аудиторията. По думите й, заветите на Левски се знаят, но няма претворяване в дела:

Уж знаем идеалите му, но за съжаление само до там.

На тази дата в часовете по история възкресяваме спомена за Левски, разказа и единадесетокласничката Ния Григорова. Според нея уроците по родолюбие са много полезни, защото днешните български деца имат нужда от доза патриотизъм:

Живеем в динамично време и не ни остава време да помислим за личности като Левски и Ботев. Имаме нужда от повече такива патриоти.

Повече по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна