Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ф. Уджа: Кюрдите в Турция искат право на самоопределение и вътрешна автономия

Въпросът може да се реши само с демократични средства

Феликнас Уджа
Снимка: Николай Кръстев

Напрежението, на което сме свидетели в Югоизточна Турция е от отдавна.  Анкара игнорира съществуването на кюрдския народ, който живее от векове по тези места.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Фелекнас Уджа - депутат от прокюрдската партия ХДП в Турция. Уджа посети Москва за откриването на представителство на кюрдския регион в Сирия - Западен Кюрдистан: 

След като през 2012 година лидерът на кюрдите Абдулах Йоджалан призова към едностранно прекратяване на бойните действия започнаха преговори с турската държава и се стигна до подписването на споразумение от 10 точки. Малко след това изведнъж президентът Ердоган каза, че не признава постигнатите договорености и замрази започналия мирен процес. Стигна се дори до прилагането на репресивни действия - палежи на офиси на партията, провокации и различни форми на държавен терор. Атентатът от 9 юни 2015  стана повод за арести на различни политически деятели от партията. В районите, където живеят кюрди повече от половин година след случилото се беше въведен комендантски час и военно положение.

Кюрдският въпрос в Турция може да бъде решен само с демократични средства, а не със силови методи, категорична е Уджа.

ХДП не иска военно решение. Кюрдският народ не веднъж обявяваше примирие. Партията ПКК винаги е искала да се работи с политиците, за да се реши въпросът с  правата на кюрдите. Дори след началото на преговорите за кюрдския въпрос в партията смятаха, че ще настъпи момент за пълното разоръжаване.

Турската конституция трябва да се промени, защото тя говори че на територията на страната има един  народ, едно знаме и един език и не признава никой друг освен мнозинството. В Турция има и кюрди, алавити, християни, араби, езиди и роми. Това е страна, съставена от многобройни народи.  Политическата ни цел е всяка от националностите да има равни права и възможности. Кюрдите в рамките на Турция искат да получат правото на самоопределение и вътрешна автономия. Ние не искаме разчленяването на Турция. Искаме решение на въпроса, подобно на това в Германия,  където има 16 федерални провинции или както и в Русия - с федерални региони. Хората трябва да решат този въпрос - как да се самоуправляват дали като вътрешна автономия или регион. Кюрдският въпрос никога няма да се реши с война и репресии.

ХДП не може да се меси в решаването на вътрешни въпроси, коментираУджа по повод изказването на лидера на иракските кюрди Барзани заяви, че трябва да се бъде организиран референдум за отделянето им от Ирак и създаването на независима кюрдска държава.

Откриването на представителството на Рожава в Русия е послание от страната на Русия към международната общност,  коментира още Уджа:

Откриването на представителството е голям отговор на всички терористични сили като „Джебхат ан Нусра“ и ИДИЛ, които воюват срещу кюрдите в Сирия.  Рожава заслужава това представителство, което бе открито в Москва, защото така се признава тяхната съпротива срещу терористите в сирийския конфликт.

Европа трябва да бъде внимателна в решаването на Кюрдския въпрос, за да не повтори грешката, направена преди век.  Отговорността ѝ сега е много сериозна, защото именно тя инициира разделението на кюрдите и днес трябва да се извини на пострадалите от тази нейна политика от миналото. Овен извинения, тя трябва да играе и много активна роля, за  да помогне на кюрдите да получат правата си, завърши Уджа.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени