Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдски терористи се заканват на туристите в Турция

Чужди посланици в Анкара отидоха на мястото на атентата в турската столица и отдадоха почит на жертвите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не посещавайте туристическите райони на Турция.Това предупреждение са отправили  партизаните от терористичната групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан". 
Туризмът в Турция е основна цел, която се стремим да унищожим. Предупреждаваме чуждестранните и местни туристи да не посещават туристическите райони в Турция. Не сме отговорни за тези, които искат да загинат при атаки, насочени срещу тези райони, се посочва в съобщението. Същата групировка пое отговорността за нападението срещу автобуса с военни в четвъртък в Анкара, в което загинаха 28 души и над 60 бяха ранени. 
Атентатът е бил извършен от член на групировката по име Абдулбаки Сьонмез, роден пред 1989 г. в град Ван, Източна Турция, бе обявено от ръководството на терористичната формация. Властите на свой ред твърдят, че извършителят е сирийски кюрд.
През 2011 г. същата групировка  организира нападение в Анкара с кола бомба, в което загинаха трима души,а 34 бяха ранени. 
"Ястреби за свободата на Кюрдистан" е забранена в Турция заради терористична дейност. Включена е в списъка на САЩ на терористичните организации.
Мишена на атентаторите са главно туристическите обекти, като Айвалък, Измир, Айдън.
Според специалистите на терора групировката е свързана със също забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия, но има самостоятелна структура. ПКК отрече да е замесена в атентата в Анкара в четвъртък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна