Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и САЩ започнаха нов кръг преговори по търговското споразумение

Този път на дневен ред е въпросът за международните арбитражи

Европейският съюз и Съединените щати започнаха нов кръг преговори по търговското споразумение (ТПТИ). Според източници в Брюксел този път за първи път страните ще се съсредоточат върху един от най-спорните въпроси, този за международните арбитражи.

Идеята за съдилищата за решаването на търговски спорове предизвика остри критики в Европа и най-вече в Германия, където хиляди протестираха по улиците на различни градове срещу споразумението. Европейската комисия обяви, че ще направи алтернативно предложение на Вашингтон за създаването на специален съд.

Европа и Съединените щати планират да завършат преговорите тази година, преди края на мандата на администрацията на президента Барак Обама. Самият Обама ще посеги Германия през април, за да обсъди споразумението с канцлера Ангела Меркел.

Все още обаче някои от проблемите, които предизвикват най-голямо недоволство, като опасенията от проникване на генномодифицирани продукти в Европа и обмена на данни от големите интернет фирми, не са били предмет на обсъждане. Заради това Жерар Арно, посланик на Франция във Вашингтон, смята, че преговорите няма да завършат в планирания срок и постигането на договорка трябва да се очаква най-рано през 2017-2018 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна