Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Иванов (БАИТ): Образованието по информационни технологии не е добро

IT-образованието на децата категорично не е добро и поражда риск да не можем да се развиваме качествено като държава, защото IT-секторът е изключително важен за цялата индустрия, заяви в предаването „Преди всички“ Петър Иванов, председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), преди връчването на петите годишни награди на организацията. Целта на наградите е да се поощрят компаниите с най-голяма динамика през изминалата година, да се прокарват политики и да се анализират тенденциите, отбеляза IT-специалистът. Той определи наградените проекти като разнопосочно силни.

Като най-съществени проблеми за сектора Иванов открои темата за кадрите и темата за електронните услуги, които чрез IТ-сектора са предлагани на българския бизнес. Няма качествен скок в електронното управление, категорично заяви Петър Иванов и изтъкна, че недоброто образование на кадрите, излизащи от държавната образователна система, принуждава голям брой фирми да създават собствени частни образователни програми.

Многото награди за работа в държавната администрация са показателни за това колко много проекти са били извършени през последната година като част от бъдещото електронно управление:

Тази година наградите са в рамките на европейски проект с целева публика от 15 до 25 години. Неслучайно имаме толкова много регистрации за награда в държавната администрация – това е директен отзвук на факта колко много проекти, основно с европейско финансиране, са извършени през изминалата година в държавната администрация, важни части от бъдещото електронно управление, обясни Иванов.

За изминалите години има сериозен ръст на участващите в процедурата по награждаване фирми - от 34 в началото те вече са 146, съобщи още Петър Иванов.

БНР е медиен партньор на номинациите и официалната церемония по връчване на наградите на БАИТ, която е под патронажа на президента Росен  Плевнелиев..

За проблемите и постиженията на сектора повече информация чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна