Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Попов: Новият председател на НСОРБ няма да е от БСП

Тодор Попов
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес да бъде избран нов председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Начело на организацията досега беше кметът на Пазарджик Тодор Попов. В предаването „Преди всички“ той прогнозира, че новият председател няма да е кмет на БСП, каквито информации се появиха по-рано.

Тодор Попов посочи, че за времето, в което той е бил председател на НСОРБ, сдружението е работило с шест правителства:

Най-важното, което успяхме да направим, е да запазим целостта на сдружението. Тази година ще направим 20 години. От самото си създаване сме били единни и чест прави на колегите, че успяхме да продължим тази добра традиция. Голямото ни предизвикателство беше да приключим този планов период на ЕС. Ние бяхме основен бенефициент на всички оперативни програми, като реализирахме над 5 хиляди проекта за над 7 милиарда лева.

Единственото нещо, за което аз смятам, че изоставаме като държава и като местна власт, това е децентрализацията, смята Попов:

На общините им трябва едно важно нещо. Те трябва да имат един достатъчно сериозен и достатъчно стабилен приходоизточник, защото вече те няма как да попълват собствените си неданъчни приходи. Имуществото, което имат общините, вече е изчерпано и те нямат стабилен приходоизточник.

Цялото интервю с Тодор Попов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна