Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Авджийски: В прокуратурата трябва да има антикорупционен орган

На 27-ми февруари, събота, от 12 часа гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ събира пред Съдебната палата съмишленици, за да проведе Марш за правосъдие. Освен традиционното недоволство от съдебната реформа, от инициативата искат да демонстрират позитивна позицията си за независима от политическо влияние съдебна система и резултати от борбата с корупцията.

Пред „Хоризонт“ Любомир Авджийски очерта като първостепенна задача борбата за ефективна прокуратура и сериозна реформа в прокуратурата. Сегашният проект на антикорупционния закон предвижда орган по интегритет, който събира правомощията на и сега действащи структури и ще проверява почтеността на висшите държавни служители, но това е административен орган, подчерта Авджийски. По думите му, същинският антикорупционен орган трябва да бъде в прокуратурата и да бъде част от нея.

За целта е необходимо преструктуриране на самата прокуратура чрез промени в конституцията. Необходимо е главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим от главния прокурор и със статут на заместник-главен прокурор, както подуправителят на БНБ е независим от управителя, но те са в една структура, обясни Любомир Авджийски. Той е убеден, че гражданското общество дълго време трябва да се бори за такива промени, защото политиците няма да се събудят и да ги направят:

Дупката от 4 милиарда, която отвори КТБ, откраднати от определени кръгове в страната, е половината от бюджета на НОИ за пенсии. Говорим едновременно за такива корупционни дупки и за повишаване на пенсиите – двете неща се разминават.

Настояваме за антикорупционна дирекция като в Румъния, това за България е постижимо, но голяма група политици и висши магистрати е против това, смята Любомир Авджийски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна