Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителността – кауза № 1 на магистрати и юристи

БНР Новини
На снимката (отляво надясно): Мигел Лоиназ, адв. Димитров и Нина Никол Хамилтън.
Снимка: Пламен Колев

За трета поредна година бяха раздадени Годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“ в зала София на хотел „Маринела“. Те бяха част от Благотворителния бал на юристите, който се проведе в подкрепа на три болни от церебрална парализа деца – Снежанка от София, Божидар от Нова Загора и Нати от Бургас.
Българското национално радио беше медиен партньор на събитието. Церемонията събра близо 4000 лв. за болни от церебрална парализа деца. Водещата на „Законът и Темида” Анелия Торошанова обяви номинираните в категорията "Прокурор номер едно" на 2015 г. по време на благотворителния бал. В категориите "Съдия" и "Прокурор на годината" – Те бяха спечелени от Дочка Върбева от Апелативен съд Пловдив и Детелина Ганчева от Специализираната прокуратура. Статуетките им бяха връчени на сцената от миналогодишните победители – съответно от съдия Богдана Желявска и прокурор Руси Алексиев. Останалите номинирани бяха – Веселина Печилкова от Пловдивски районен съд, Лозан Панов от ВКС, Росица Велкова от Софийски районен съд и Спас Иванчев от ВКС. А при прокурорите – Веселин Стоев от Военно-апелативна прокуратура (който дари целия си куверт за благотворителната кампания), Десислав Начков – ОП Враца, Румен Попов от ОП Пловдив и полк. Максим Караджов от Военно-окръжна прокуратура Пловдив, който се радваше на компанията на масата на двете красиви съдийки Печилкова и Велкова.
В категорията „Адвокат на годината“ присъствието на номинираните също бе изключително силно. Бяха номинирани: Венцислав Великов от Русе, Владимир Пенков от София, Евгени Мосинов от Бургас, Менко Менков и Христо Ботев също от София. Със статуетка „Темида“ си тръгна Менко Менков.
В женското оръжие в адвокатурата номинациите бяха за Анна Серафимова, Валентина Каменарска, Екатерина Димитрова, Елиза Николова, Яничка Методиева. За втора година „Жена Адвокат“ стана Екатерина Димитрова.
В категорията „Дело на годината“ се надпреварваха пет много интересни дела от годината, събудили обществения и медиен интерес – Делото на адв. Венцислав Точков – осъден и оправдан за пледоария, произнесена в защита на клиента му; Златина Константинова срещу тайната на осиновяването – адв. Петър Николов; гл. секретар на Министерство на земеделието и храните, Директор на дирекция управление финансови ресурси, директор в дирекция инвестиционна политика по чл. 203, ал. 1 – адвокати Людмил Рангелов, Марен Москов, Георги Динев, Анна Серафимова; Дело за ПТП и променена половинвековна практика на съдилищата в България и предизвикано тълкувателно решение на ВКС за възможността човек да бъде съден два пъти за едно и също – адв. Венцислав Великов и Пенков, Марков и партньори за успешната защита на „Врана“ ЕАД по ревандикационен иск предявен от Симеон Сакскобуртготски и Мария – Луиза Хробок срещу дружеството и държавата, за около 1 410 000 кв.м и около 14.5 млн. лв. данъчна оценка. Статуетката на сцената получи адвокат Владимир Пенков.
Наградата „Гран При“ получи проф. Огнян Герджиков, а в края на церемонията заместник-председателят на САК и съветник на президента на UIA адв. Константин Димитров покани на сцената официалния гост на церемонията – Почетният Президент на Международния адвокатски съюз г-н Мигел Лоиназ. От името на организаторите му бе връчен плакет за „изключителния му принос към българската адвокатура“.
Ще чуете в предаването гласовете на Нина Никол Хамилтън – юрист, телевизионен водещ и съорганизатор на събитието, доц. Мигел Лоиназ – почетен президент на Международния адвокатски съюз и проф. Огнян Герджиков. Превод в ефир - адвокат Константин Димитров.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна