Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите врагове на куклите в театъра са молците, мухълът и плесента

Снимка: Ваня Минева

Куклите за всяко представление във столичния куклен театър се изработват индивидуално  спрямо изискванията на режисьора  и най-вече спрямо проектите на художника сценограф.  Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ заместник-директорът на театъра Иван Райков. Театърът разполага със собствени работилници и ателиета, в които се изработват не само куклите, но и всички елементи и детайли на декора:

По принцип се стараем, за да е удобно на артистите, куклите да са възможно най-леки, да се използват такива технологии и материали, които изглеждат масивни, а в същото време са леки. Но да, имали сме и доста тежки кукли - от порядъка на 7-8 до 10 килограма. Когато това нещо трябва да е в ръцете ти, и ти плавно да го управляваш и да имаш контрол върху него, се изискват и малко физически усилия.

Големите врагове на куклите са молците, мухълът и плесента. Затова се съхраняват на сухи и проветриви места. Куклите, които вече не участват в представления също се пазят много грижливо и в театъра има кукли от 50-те и 60-те години на миналия век. Райков изрази надежда Театърът да изгради свое пространство, в което да направи ескпозиция на куклите си. 

Планираме през септември, във връзка със 70-годишнината на театъра, една голяма сценографска изложба в НДК, уточни още Райков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна