Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геополитическите измерения на споразумението за примирие в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Примирието в Сирия влезе в сила в събота, след като Русия и Съединените щати се договориха за това. В предаването „12+3“ анализаторите Боян Чуков и Любомир Кючуков коментираха фактите около примирието и шансовете то да продължи.

Конфликтът в Сирия ще продължи, а самото примирие ще има големи последствия не само за региона, а и за президентската надпревара в САЩ, смята Чуков. Според него Хилари Клинтън постепенно губи инерция, докато опонентът й Доналд Тръмп започва все по-ясно да се очертава като основната фигура в Републиканската партия. Тръмп дори вече е споделил, че по външнополитическите въпроси ще го съветва ген. лейтенант Майкъл Флин от военното разузнаване на САЩ, който смята, че "Ислямска държава" е резултат от неправилната политика на САЩ и най-вече на екипа на Хилари Клинтън.

Боян ЧуковВ резултат на примирието една голяма част от джихадистите започват да се появяват в Либия. Те са около 6 хиляди, очаква се до края на годината да станат около 25 хиляди, а центърът на ИД да се премести в Либия, коментира Чуков.

Според него играта в момента се води само от Русия и САЩ, което показва, че светът почти се е върнал към онова състояние, когато имаше две свръх държави.

Любомир Кючуков смята, че не е случаен фактът, че примирието е постигнато именно с усилията на Русия и САЩ:

В момента по ред причини – първата е общият враг „Ислямска държава“ и втората – обстоятелството, че вече и двете държави стигнаха до извода, че на терен техните съюзници не могат да постигнат военна победа, а продължаването на военните действия ги изправя пред доста сериозен риск от пряка конфронтация. Те бяха тези, които успяха да наложат това споразумение. Докато регионалните фактори Турция, Саудитска Арабия и Иран са тези, които носят в момента конфронтационния потенциал. Те бяха тези, които основно се обявиха против споразумението.

Любомир КючуковСпоразумението за примирие ще има трудна съдба, но то е огромен шанс и успех, коментира Кючуков:

Рисковете основно се свеждат до това, че споразумението фиксира статуквото и ще има много нарушения.

Боян Чуков допълни, че покрай конфликта в Сирия стана ясно, че диалогът между САЩ и Русия се задълбочава.

Става ясно, че ще има независим Кюрдистан, който ще обхване територията на Сирия, Ирак и Турция, каза още той.

Според Любомир Кючуков обаче едва ли ще стигне до създаването на кюрдска държава:

По-скоро събитията водят към нещо малко по-различно - създаването на кюрдски квази държави покрай Турция.

Той посочи, че примирието е изключително важно за хората в Сирия, тъй като има възможност да намали и дори да спре кръвопролитията в страната.

Още от разговора с Любомир Кючуков и Боян Чуков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна