Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна онлайн конкурсът "Моята любима книга 2015"

Започна конкурсът "Моята любима книга 2015". За първите 24 часа има над 600 гласували, съобщи Стефка Ангелова от литературния портал „Всичко за книгите“ в предаването "Хоризонт до обед". Конкурсът трябва да открои любимата книга, издадена за първи път на български език през миналата година, а от платформата обещават през следващите два месеца наситен разговор за книги и финални рецензии за финалистите.

Всеки навършил 16 години, може да гласува онлайн до 8-и април, след като разгледа номинациите. До момента са предложени 300 книги, разделени в шест категории, в които всеки може да подкрепи веднъж по една книга. Предвижда се във всяка категория да останат три книги-финалисти, а най-любимата на публиката да се избере измежду последните 18 книги.

Това е първи по рода си конкурс, който цели да се съсредоточим върху съвременните тенденции, да провокира разговор върху жанровите предпочитания на читателите, обясни Стефка Ангелова. Според нея, конкурсът дава разрез и на читателския вкус, и на издателските намерения, но предупреди за разминаването между литературните предпочитания и най-купуваните книги, като нарече това несъответствие бездна.

Трябва да се създадат и легализират литературни кръгове от млади хора, които говорят за книги, убедена е Ангелова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна