Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята да се промени сградната инсталация при саниране – рискове и възможности

Идеята преминаването от вертикална към хоризонтална сградна инсталация при санирането на сградите с парно по Програмата за енергийна ефективност да е задължително, се хареса на част от институциите, но тя предизвика притеснения у други. Още повече, че мнозина българи гледат доста скептично на всичко задължително. 

Цвета Наньова, която е ръководител на проектния мениджър по Програмата за енергийно обновяване на българските домове за град София, коментира в предаването "Преди всички", че идеята не би могла да се осъществи:

Основният проблем е прословутото съгласие, до което не може да се стигне. Но, гледайки оптимистично, бих казала, че трудно се постигаше съгласие, когато в предшестващите проекти изглеждаше невъзможно хората да постигнат съгласие за обновяването за енергийна ефективност. Но по системата "око да види, ръка да пипне" след първите успехи стана много по-лесно.

Цвета Наньова допълни, че няма как да бъдат принудени хората да сменят нагласите си и да започнат да променят сградната инсталация от вертикална към хоризонтална.

Вместо да търсим начини да  го направим задължително, нещо, което много трудно би могло да бъде реализирано, успешното е да се чува за добрите практити и ефектите и много повече хора ще бъдат мотивирани, смята тя.

Какво предложиха институциите, за да може такса "сградна инсталация" да бъде намалена и да спрат кражбите на парно, и може ли реално да се изпълни идеята за промяна на сградната инсталация, можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени