Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амстердам става столица на маримбата

Татяна Колева и Младежката перкусионна формация
Снимка: Крум Крумов

За втори път в столицата на Холандия предстои "Амстердам маримба уикенд" и отново в организацията важна роля има българската перкусионистка Татяна Колева - една от най-уважаваните изпълнителки на маримба и ударни инструменти в Европа. Носителката на приза "Музикант на годината 2009" и нейната Младежка перкусионна формация - Ансамбъл на 2012 година, ще се представят заедно по време на своеоразния фестивал.


Трите дни ще бъдат изпълнени с майсторски класове, творчески работилници и срещи между млади и утвърдени имена в гилдията, а за публиката ще бъде удоволствие да присъства на концертите, в които ще чуе музика от различни периоди в историята на ударните инструменти, както и от различни жанрове.

Маримбата все още има нужда от еманципация. Когато импресарио се обади в един оркестър и предложи концерт със соло маримба, му отговарят: "Ние си имаме изпълнители в оркестъра", а когато предлагат концерт за цигулка никой не казва "Нашият концертмайстор го знае този концерт".... А аз ще се постарая в концертите ни да звучи и българска музика, споделя Татяна Колева и изброява многото изпълнители и лектори, които ще станат заедно с нея част от Amsterdam Marimba Weekend 2016 от 4 до 6 март.

Чуйте всички подробности в интервюто с Татяна Колева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна