Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският експрезидент Лула освободен след 3-часов разпит

| обновено на 04.03.16 в 21:13
Инасио Лула да Силва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като бе разпитван в продължение на 3 часа по предполагаемото му облагодетелстване от корупционна схема в държавната корпорация "Петробраз", бившият президент на Бразилия Инасио Лула да Силва бе освободен и незабавно се насочи към централата на своята Работническа партия в Сао Пауло, съобщават в. "Ел Паис" и испанските медии.

Там се състоя негова среща с партийното ръководство, за да се изработи позиция по тази най-тежка криза, откакто партията стана управляваща през 2003 г. Малко по-късно Лула свика пресконференция.

Бившият президент заяви, че днешната показна полицейска операция със задържането му и обиска в дома му е неуважение към демокрацията и медиен цирк вместо сериозно разследване. Лула каза, че вече е отговорил на поставените му в полицията въпроси и че той никога не е бил собственик на луксозните имоти, за които следователите смятат, че са му били прледоставени като подкуп.

Лула, който е най-вероятният кандидат на Работнтическата партия за президентските избори през 2018 г., категорично отхвърля обвиненията, че е получил облаги под формата на две луксозни жилища. Негови съратници и съпартийци вече определиха акцията със задържането му днес като политическа поръчка.

Наблюдателите са единодушни, че днешните събития ще рефлектират и върху политическата съдба на управляващата в момента президентка Дилма Русеф, която винаги е била подкрепяна от Лула. Срещу самата Русеф в момента опозицията в парламента подготвя процедура по импийчмънт заради обвинения в злоупотреба с власт.

Дилма Русеф днес декларира, че нейното правителство ще продължи да гарантира независимостта на всички власти и че следствието трябва да продължи, за да бъдат наказани виновните за нарушенията. Тя обаче подчерта, че е напълно несъгласна с ареста и принудителното завеждане на разпит на бившия президент Лула да Силва, след като той доброволно е бил готов да даде показания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна