Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любимка Бисерова: Чувствам се гражданин на света, но камъкът тежи на мястото си

БНР Новини
1
Сестри Бисерови
Снимка: личен архив
Гост на предаването „Кой кой е“ е народната певица Любимка Бисерова, която има зад гърба си хиляди концерти, няколко диска и звездна кариера не само у нас. Със своите сестри Неда и Митра прославят българския фолклор из целия свят, като „Сестри Бисерови“ правят музикален пробив зад граница преди четири десетилетия. Тяхната родолюбива дейност не свършва с певческите им изяви, защото трите сестри са инициатори и организатори на международния фолклорен фестивал „С песните на сестри Бисерови”, който запазва уникалния пирински двуглас и привлича в Пиринския край самобитни музикални състави от много страни. Снимка

Любимка Бисерова печели овации не само с гласа си, но и със словото си. Певицата е автор на две великолепни книги – „От корените към върха” и автобиографичната „Сестри Бисерови”. В автобиографичната книга „Сестри Бисерови” Любимка описва типичната пиринска сватба, разказва за трудния път, който извървяват сестрите, за да достигнат до световното признание. Написва творбата, когато е пет години самотна в Англия. Прави го, защото е най-голямата от сестрите и първа е забелязана от музикалните специалисти. Тя първа прекрачва прага на Националното радио и прави записи, като насърчава и сестрите си да я последват. Благодарение на упоритостта й, убеждава семействата на сестрите си, че дадената им от Бога дарба трябва да се доразвие и да покажат на какво са способни като народни певици.

Творческият път на Любимка Бисерова е свързан с БНР, като за Златния фонд на БНР и БНТ триото записва над 500 песни от всички фолклорни области в страната. Гласовитите българки имат 5 аудиокасети, 3 дългосвирещи плочи, 6 сидита в Япония, Англия, Холандия и множество отличия за дългогодишната си творческа и патриотична дейност. 

Снимка

Певицата разказва за родното село Пирин и родителите си Руса и Лазар, които й дават възможност да се докосне до македонския фолклор. Когато идва в София, певицата първо мие чинии, преди да направи пробив и да стане солистка на хор „Филип Кутев“. За една година певицата стартира певческата си кариера след конкурс за млади таланти, където се явява със сестрите си, триото печели 3 национални конкурса и пеят на световен фестивал в Куба. Множеството им турнета с ансамбъла и като самостоятелна фолклорна формация в Япония са сред големите им успехи.

Номинирана за най-добрия изпълнител от Източна Европа с двойно CD, Любимка Бисерова е носителка на десетки награди на престижни музикални фестивали. Триото извършва огромна народополезна дейност, като популяризира българското народното творчество и изпълнителското изкуство в различни краища на света.

Любимка Бисерова сбъдва една по една най-съкровените си мечти - да пее в БНР, в ансамбъл „Филип Кутев” и да предаде песните на децата и внуците си. За радост на всички трио „Сестри Бисерови“ прерасна във “Фамилия Бисерови”, която не спира да концертира по световните сцени.

Приятно слушане.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени