Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Срещата в Брюксел може да завърши с предварително споразумение, ако Европа си плати

Славчо Велков
Снимка: БНТ

Срещата на европейските лидери и Турция в Брюксел няма да реши проблема с бежанската криза, смята Славчо Велков – експерт по сигурността от Центъра за близкоизточни изследвания.

В предаването „12+3“ той посочи, че на територията на Турция в момента пребивават между 2.5 и 3 милиона мигранти.

Няма такъв вълшебен план, който да спре онова, което наричаме мигрантска вълна. Може би, когато се елиминират причините, които произвеждат такива вълни, именно конфликтите в Близкия изток, Арабския полуостров и Афганистан, тогава, коментира Велков.

Той прогнозира, че срещата в Брюксел може да завърши с едно предварително споразумение, ако Европа си плати за това, което иска – да отдалечи проблема от нейните граници:

В същото време самата Турция се стреми към нещо подобно. Ердоган и Давутоглу неслучайно вече говорят за създаването на град за бежанци, но не на тяхна територия, а на сирийска територия, но те да могат да го контролират.

Според Славчо Велков Турция иска от ЕС много пари, за да задържа бежанския поток:

За момента Турция говори, че е изразходила над 7 милиарда евро. Онова, за което се говореше дотук, е за 3 милиарда евро, срещу обещание от нейна страна да задържа потока, което на практика означава, че тя има разработени механизми. Досега по някакъв начин тези приливи са били контролирани.

Европейските лидери не трябва да се доверяват само на обещанията на Турция, а да искат допълнителни гаранции, категоричен е експертът.

Той коментира, че гръцкият премиер Алексис Ципрас има основание да поиска пренасочване на бежанския поток през турско-българската граница:

България, в конкретния случай, е непривилегирована страна. Тя, както Гърцие е член на ЕС, както Гърция, представлява част от границите на ЕС. Така, че г-н Ципрас може да иска подобно нещо, с оглед да разтовари тази тежест, която е надвиснала над страната му.

Цялото интервю със Славчо Велков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна