Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър-Емил Митев: Олигархията е тържествуващият звяр, който се появи с прехода

Проф. Петър-Емил Митев

Навръх националния празник четирима професори представиха своя Манифест „За републиката“. Инициаторите са Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Огнян Минчев и Антоний Тодоров. Според тях партиите трябва да отговорят на очакванията на обществото за радикални реформи и за окончателно справяне с олигархичните модели, като модела „КОЙ“.

Може ли реално да има справяне с олигархията у нас, коментира в предаването „Нещо повече“ проф. Петър-Емил Митев:

Българската олигархия възникна не на основата на организация на производството, а на основата не неговото разграбване и унищожаване. Това е коренно различен тип олигархия и от нея не могат да се очакват национално-конструктивни цели и политики. Това е тържествуващия звяр, който се появи с прехода. Борбата с него изглежда трудна, дори непосилна, но това означава, че е въпрос, който трябва да се решава в продължителен срок.

Смисълът на ГЕРБ беше да узакони тържеството на звяра, т.е преразпределението на собствеността и полузаконната приватизация, допълни проф. Митев:

Начинът, по който тържествуващият звяр може да се ограничи и неутрализира, е чрез неговото недохранване, законово притискане и преследване. А той се нуждае от много храна, от милиарди.

Според проф. Петър-Емил Митев в Манифеста има много силни думи и патос, но няма имена:

Премахването на модела „КОЙ“ означава изискването да се постави въпросът Какво? Да се види откъде идват тези пари.

Олигархията задушава социалната политика и това пряко застрашава левицата като такава. Тя, заедно с това, уязвява либералната държава и в този смисъл десни либерали също могат да се чувстват засегнати, както и ощетява пазара, каза още проф. Петър-Емил Митев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна