Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ започва проверки на фермите за качеството на млякото

Снимка: БГНЕС

От година фермерите твърдят, че има картелно споразумение при мандрите заради ниската изкупна цена на млякото. Преди два дни те предупредиха, че ако институциите не вземат мерки, на 24-ти март ще излязат на национален протест и ще блокират държавата. В резултат министърът на земеделието обяви вчера, че МЗХ и НАП започват проверка на мандрите.
 

В същото време Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започва проверка на фермите за качеството на млякото.

Настоящата проверка е резултат от мисия на Европейската комисия в България, когато са констатирани няколко несъответствия с европейското законодателство, каза в предаването "Преди всички" д-р Георги Чобанов – директор Дирекция "Здравеопазване на животните" в БАБХ:

Одиторите останаха неудовлетворени от гледна точка на това, че пробите, които се вземат и с които се доказва качеството на млякото, има възможност да бъдат манипулирани по пътя до лабораторията. Самата лаборатория изследва по методи, които не дават достатъчно гаранции за неманипулиране на пробите.

Повод за това заключение на проверяващите са резултати, които показват изключителна чистота на млякото, което не е възможно.

Проверката, която Агенцията за безопасност на храните ще извършва, ще оценява както качеството на млякото, така и самите ферми и работата в тях, посочи д-р Чобанов:

Като цяло проверката е аналогична на тази, която правихме, с тази разлика, че в момента пробите ще бъдат изследвани само в две лаборатории, където млякото ще бъде изследвано не с ръчен, а с машинен метод. По този начин ще бъде драстично намален човешкият фактор. Отделно тези машини ще изследват млякото не само по отношение на микроорганизми и на соматични клетки, а и по отношение на температура на замръзване, масленост на пробата, протеини.

В самите лаборатории няма да знаят от коя ферма идва млякото, допълни д-р Георги Чобанов.

Проверката на всяка една ферма ще обхване период от 2 месеца и половина, през което време ще се вземат пет проби на млякото. Ако се окаже в последствие, че суровината не отговаря на критериите, фермерът ще има три месеца, за да подобри качеството. Ако и тогава не се справи, може да се стигне до забрана да предлага мляко на пазара.

Цялото интервю с д-р Георги Чобанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна