Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция разглежда перспективите за отглеждане на шафран у нас

Снимка: БГНЕС

Българската асоциация за производството на шафран и шафранови продукти организира утре международна конференция за перспективите за отглеждане на тази култура в страната ни.

От пет години се правят опити у нас на демонстративни полета и те показват, че шафранът в нашите климатични условия се развива идеално, каза в предаването „Преди всички“ Хасан Тахиров – председател на Българската асоциация за производството на шафран и шафранови продукти.

Той обясни, че ирански специалисти, които са идвали в България, са останали учудени как при такива условия не развиваме отглеждането на шафран.

Тахиров коментира, че има насаждано отрицателно отношение у хората:

Хората са предупредени, че това е един наркотик, много опасно нещо, че хората ще имат големи главоболия, ако се заемат с шафран.

Целта на международната конференция е чуждите специалисти да обяснят на българските земеделци как да отглеждат шафран. Хасан Тахиров посочи, че според холандските специалисти България е екологично чиста и е подходящо място за отглеждане на шафран за медицински цели:

Медицината казва, че ако имаме достатъчно производство на шафран на достъпни цени за пет години можем да намерим лекарство за производство на рак и други опасни болести.

Разговорът с Хасан Тахиров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна