Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Меркел: Ако не успеем да се споразумеем с Турция, Гърция няма да удържи още дълго време

| обновено на 10.03.16 в 13:14
Aнгела Меркел
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува страните в Източна Европа, че "едностранно" са затворили т.нар. Балкански маршрут на мигрантите и посочи, че с това проблемът далеч няма да бъде разрешен.

Трябва да намерим решение от името на всички 28 членки на Европейския съюз (ЕС), а не да действаме поединично за сметка на Гърция, подчерта в интервю за радио Ем Де Ер (MDR) германският канцлер, като повтори и позицията си, че затварянето на пътя не решава проблемът и няма да е траен изход от ситуацията:

Аз лично смятам, че едностранното решение на Австрия и тези, взети след това от Балканските страни, очевидно ще ни донесат по-малко бежанци, но поставят Гърция в много трудна ситуация. Търся истинско европейско решение, което включва всичките 28 държави-членки, обясни Меркел, която посочи, че към Германия действително идват по-малко бежанци, след  затварянето на границите, но то не е трайно решение.

Ако не успеем да се споразумеем с Турция, Гърция няма да удържи дълго време още, подчерта канцлерът и посочи, че за разпределянето на бежанци по квоти в ЕС, решенията не се взимат в Анкара, а в Брюксел, където европейските членки трябва да направят своето. 

Как ще се разпределят бежанци от Турция в страните от Съюза все още подлежи на обсъждане, но водеща роля в това трябва да има ООН, допълни Меркел, както и поясни, че бежанците, които бедстват в момента в Гърция, няма да бъдат пращани насила обратно в Турция, защото всеки от тях има право случаят му да бъде разгледан.  


По-рано Австрия обаче настоя, че затварянето на Балканския маршрут е "постоянно", а австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер го окачестви като солиден сигнал, който ще възпре хората да търсят убежище в Европа. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна