Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив не заслужава такова убийство

Писателят Христо Карастоянов нарече разрушаването на тютюневия склад на улица "Одрин" 8 в Пловдив убийство

Достолепни градове бяха съсипвани и преди 1989  година. Тогава това се правеше от главната институция на тогавашната република Партията. Защото за градоначалници се пращаха хора, които не бяха родом от съответния град, не са играли по улиците му, не са се крили по дворчета и за тях всичката тази атмосфера не означаваше нищо и те просто рушаха, каза в интервю за Радио Пловдив писателят.

Според него обаче нещата сега са още по-зловещи, защото, ако тогава е ставало въпрос за съзнателно разрушаване на атмосферата на един град като памет, по понятни причини – то сега, нещата стават още по-зловещи, защото работата опира хем до безпаметност, хем до алчност. А тази комбинация е фатална и наистина усетих като убийство  това, което се случи в Тютюневия град, сподели Христо Карастоянов.

Писателят коментира, че прехвърлянето на отговорността е нещо, на което сме се нагледали през последните 25 години.  

Това е много удобно, топката се прехвърля, прехвърля, докато се замете напълно отговорността. И вероятно и този път няма да има виновен. Атмосферата, която създаваха тези достолепни сгради, респектът, който внушаваха, достойнството, което излъчваха, се погубва по някакви съвършено неразбираеми причини, безсмислени... Вероятно и това ще се замете като всички останали неща, които се замитат в България. За да се изпълни поговорката за "чудото, което било за 3 дни". И след третия ден ще избухне някакъв нов скандал.

Писателят припомни аналогичния случай в Харманли, който обаче за съжаление не се е разчу веднага. 

Според него това, че пловдивският случай моментално предизвика реакцията на цяла България, показва, че Пловдив не заслужава такова убийство и че Пловдив заслужава уважението за това, че неговите хора опитаха да спрат убийството.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна