Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистерии и реалност от личния музей на Олга Борисова

БНР Новини
Снимка: Божидар Любенов

Олга Борисова вече 50 години привлича вниманието на публиката към богатството на българския песенен фолклор и традиции. Освен колекцията от десетки красиви песни от Кюстендилския край, тя изпълнява и творби на композитори като Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Емил Колев, Христо Тодоров... Направила е много записи на свои песни в „Балкантон“, Българското национално радио, както и в Българската национална телевизия. Нейна песен звучи във френския игрален филм „Бункер Хотел Палас“, който е отличен на кинофестивала в Кан. През 1991 година, заедно с хора „Мистерията на българските гласове“, получава престижната американска награда за музика „Грами“. Малко по-късно, през 1994 година, е отличена с висока оценка за своя принос към музикалната култура – името й е вписано и в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон. От 2006 г. е почетен гражданин на град Кюстендил. А през годините, за своето творчество, е получавала и други отличия. Ние, творците, сме много по-богати от повечето богати хора около нас, но трудно оцеляваме с това наше богатство, духовното... – споделя тя.
Като солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР от 1964 г., а по-късно и на световноизвестния женски народен хор „Мистерията на българските гласове“, Олга Борисова е успяла да предаде топлотата и чистотата на българската народна песен на хиляди ценители от България и на почитатели от четирите краища на света: Няма да забравя, след един наш концерт в Торонто, Канада - тръгнали сме си и чакаме на аерогарата – в един момент някакъв непознат, достолепен мъж, се приближава към нас и ни се покланя до земята. И като се изправи каза, че е бил вечерта на нашия концерт. И още: Чест е за всяка една нация да бъдете част от нея... И за всяка една институция – да я представлявате..! Е, много е хубаво, но в България сме никъде…!
В това предаване разговаряме с Олга Борисова за реалността и мистериите, които я съпровождат по нейния житейски и творчески път. И за това, дали ще се намери място и за още един музей – на българския фолклор и неговите изпълнители…



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна