Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократи за силна България остава в опозиция

Р. Кънев: За една година във властта Реформаторския блок не успя да постигне целите си

| обновено на 13.03.16 в 17:40
Снимка: БГНЕС

14-тото Национално събрание на ДСБ  прие резолюция, в която потвърждава излизането на партията в опозиция на настоящото управление и дава мандат на председателя и националното ръководство да водят преговори за организационно единство на Реформаторския блок, основано на неговите първоначални цели и предизборна програма. Делегатите дават и мандат за сътрудничество с граждански и политически организации като основа за изграждане на широк политически съюз - алтернатива на досегашния модел на управление.

В речта си пред събранието лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че който твърди, че Реформаторският блок е успешен политически проект, лъже себе си и избирателите си. Той поиска мандат да върне Реформаторския блок при ценностите, с които е получил доверието на избирателите. Кънев заяви, че блокът трябва да запази своята цялост, за да работи по ангажиментите, които е поел пред своите избиратели.

Днешната коалиционна формула на Реформаторския блок и днешния му модел на работа дават отговор само на един въпрос - на въпроса за работните места на двайсетина души на банките в парламента, каза Радан Кънев: 

За една година във властта  Реформаторския блок не успя да постигне целите си. Аз няма да поискам от вас мандат да напусна и разруша Блока. Но ще поискам мандат да го върна там, където му е мястото, при избирателите му, при ценностите му, при целите му.

Кънев заяви, че ДСБ не са разкрачени, а са стъпили здраво на земята: Факт е, че част от колегите ни остават разкрачени.Факт е, че този разкрач доближава шпагат. Но въпросът пред нас е веднъж стъпили на твърда земя, далеч от блатото, в което ДСБ може да бъде заменяно с ДПС, а гласът на Радан в парламента заменян с гласа на Делян, можем ли ние да протегнем ръка и да помогнем на приятелите си да се върнат при целите и ценностите си, да се върнат на десния бряг на българската политика.

ГЕРБ не пожелаха разумен партньор от дясно. Ще получат разумна алтернатива от дясно, готова да поеме властта, когато доверието и търпението към този модел на управление се изчерпат, каза Радан Кънев и заяви, че за това ще иска мандат от 14-то Национално събрание на ДСБ.

По-рано съпредседателят на ПГ на Реформаторският блок - Найден Зеленогорски, каза, че ДСБ трябва да остане в Реформаторския блок, защото е важен и ценен партньор. Заедно се справихме с парламентарните избори, направихме една силна парламентарна група, имахме големи успехи на местните избори, каза Зеленогорски.

По думите му Реформаторският блок не бил същият без която и да е партия в него. Той изрази надежда, че днешното събрание ще вземе важни решения за българската десница, и поиска прошка от делегатите, защото днес е ден за прошка.

Заместник-председателят на НС - Иван Иванов, който е депутат от гражданската квота в Реформаторския блок, заяви, че ДСБ трябва да остане групата.

Министърът на отбраната и лидер на БЗНС - Николай Ненчев, каза, че вярва, че днешното събрание ще излъчи много силни послания, както към целия български народ, така и към Реформаторския блок.

Преди началото на събранието евродепутатът Светослав Малинов заяви пред медиите, че очаква днес ДСБ да потвърди позицията си за излизане в опозиция, но няма да вземе решение за излизане от Реформаторския блок.

В края на януари Националното съвещание на Демократи за силна България започна подготовка на нов десен проект като алтернатива на мнозинството. Тогава Радан Кънев заяви, че Реформаторския блок е изчерпан:


Ако всички важни гласувания, свързани с правосъдието, с мафията в сектор „Сигурност“, с чуждестранното геополитическо влияние, с обществените поръчки, с публичните финанси, се вземат от мнозинство ГЕРБ, ДПС и АБВ, Реформаторският блок държеше в ръкава си все още един силен коз. Той е напускането на срамното участие в коалиция между други политически партии с друга политическа програма. Защото нашата програма са реформите, а тяхната програма е да продължават да разпределят порциите. За съжаление Реформаторският блок не събра сили  да направи тази крачка единно.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна