Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Родс: Отваряйки пред кубинците възможности за пътуване и търговия, ние ще им дадем и сила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстоящото посещение на американския президент Барак Обама в Куба е свързано и с цялостната политика на САЩ в Латинска Америка, насочена към ерозиране на фундаментите на левите правителства в региона. Това коментира журналистът Къдринка Къдринова в предаването на “Хоризонт” "12+3".

Този подход е изложен от Бен Родс, който е съветник на Белия дом по националната сигурност:

Отваряйки пред кубинците повече възможности за пътуване и търговия, ние ще им дадем и сила. Това с течение на времето може да подобри положението с човешките права повече, отколкото чрез натиска и напрежението, които пораждахме досега. Така се отваряме и към цяла Латинска Америка. Когато там дойдоха на власт Уго Чавес, Ево Моралес и други антиамерикански сили, това беше и резултат от факта, че ние се държахме там така, че да им даваме повод за критики, да ни обвиняват, че отиваме и им казваме как да си управляват държавите. Ако излезем от тази ситуация, ще ги лишим от възможността да се оправдават с нас.

В специално интервю за "Хоризонт" кубинският посланик у нас Педро Пабло Сан Хорхе даде висока оценка на споразумението за нормализиране на отношенията между ЕС и Куба. То беше сключено миналата седмица от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и кубинския външен министър Бруно Родригес.

Педро Пабло Сан Хорхе отбеляза също, че посещението на президента Барак Обама в Куба ще е важно, но няма да премахне всички съществуващи между двете страни проблеми:

Остава необходимостта от отмяната на икономическата, търговската и финансовата блокада. Въпреки че президентът Обама премахна някои рестрикции, блокадата продължава да действа, включително наказателните мерки срещу фирми от САЩ и от трети страни, които искат да си сътрудничат с нас.

Посланик Сан Хорхе подчерта още, че въпреки процеса по нормализиране на отношенията със САЩ, Куба продължава да държи на тесните си връзки със социалните движения и левите правителства в Латинска Америка:

Особено по отношение на Венецуела Куба чрез своя президент решително настоя САЩ да отменят своя декрет, с който провъзгласяват тази страна за заплаха за национална си сигурност, и да оставят венецуелския народ спокойно да напредва с революционния си процес без външна намеса. В същия дух нашата страна взе отношение и по ситуацията в Бразилия, Боливия, Еквадор.

Къдринка Къдринова коментира исканията на притежаващата вече мнозинство във венецуелския парламент опозиция срещу президента Николас Мадуро за амнистия на осъдените за насилието и опита за преврат във Венецуела в началото на 2014 година, когато загинаха десетки хора. Разгледана беше и ситуацията в Бразилия, където прокуратурата иска арест за бившия президент Инасио Лула да Силва заради недоказани обвинения в корупция, а масови демонстрации настояват за оставката на сегашната ръководителка на държавата Дилма Русеф.

Целият коментар чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна