Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мануела Малеева: Парадокс е задължителното гласуване, а електронното – не

Снимка: capital.bg

След отправеното от Инициативния комитет "Гласувай без граници" писмо до премиера Бойко Борисов срещу отпадането на чипа за електронната идентификация в личните карти пред "Хоризонт" членът на Комитета Мануела Малеева заяви, че трябва да има чип в личните карти, за да може да се осъществи електронно гласуване. Позицията на "Гласувай без граници" гласи, че отпадането на чипа от личните документи би бламирало електронното гласуване. Нямам представа защо изведнъж се отказват от чипа в картите (текстът отпадна при разглеждането му във формат парламентарна комисия – бел. ред.), каза Малеева и изрази предположение, че политиците може би са уплашени от перспективата за електронно гласуване:

Българите наистина ще могат да гласуват по-свободно, а изборите ще минават с по-малко измами и всички българи зад граница ще могат много по-активно да се включат в гласуването.

Малеева нарече парадокс ситуацията, в която депутатите одобряват задължителното гласуване, без да е налична възможността за електронно гласуване:

В някаква смешна ситуация сме. В някакъв филм. Един ден става едно, на другия става друго. Дали е правосъдният закон или къмпингуването. Един ден се гласува едно, на другия ден се отменя. Реагира се първосигнално.

Премиерът при нас се намесва във всичко и като че ли диктува какво и как трябва да стане. Има една паника – гласуват се неща, които нямат смисъл и след това се получава едно замазване. Единственият начин да продължаваме е чрез натиска, който упражняваме. При нас трудно се изпълняват закони, трудно има правосъдие. Политиците често казват, че всичко ни е наред, а всъщност нищо не е наред.

Цялото интервю на Таня Величкова с Мануела Малеева чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна