Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Център за интегрирани грижи" дава повече на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Всички райони на Столичната община работят по проект "Център за интегрирани грижи", който се реализира с финансовата помощ на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Основната цел е да се подобри качеството на живот на лицата с увреждания и възрастните хора над 65 години, като се създават условия и интегрирани грижи за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване. Как се реализира проектът в един от столичните райони, провери репортерът Евелина Стоянова.

При нас са подадени 123 заявления за личен асистент и в момента тече период на оценяване на потребностите на хората от съответната грижа, обясни пред "Хоризонт" Наталия Стоянова, кмет на Район "Слатина". Тя уточни, че оценяването е трудно и няма как да бъдат одобрени всички подадени заявки. Предвижда се грижата да бъде между два и четири часа. Има обаче и добра новина:

Различното тази година е това, че в района отваря врати център, в който потребителите по програмата могат да ползват различни видове услуги и терапии, включително здравен асистент и психолог. Ще имаме осигурен и специализиран транспорт, за да може хората от домовете си да посещават тази център. Предвижда се и домашен помощник. Ще бъдем по-мобилни, така че да обхванем по-голяма група хора с по-разнообразни проблеми.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени