Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Желев: В писането има и зрънце занаят

Снимка: Личен архив

За нас беше много важно, създавайки творческата академия, да я посветим, да отбележим почитта си и паметта на един от най-гениалните български творци. Това отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата в коментар за работата на новосъздадена академия "Валери Петров", която ще развива уменията на талантливи автори в областта на поезията, прозата, кино и телевизионния сценарий.

Идеята е да се повишава професионализмът на българските творци. Бягаме от думата "млади", защото млад може да бъде както човек на 18, така и човек на 60. За кандидатстване няма възрастови граници, уточни Желев:

Българската литература има изключителни идеи и оригинални проблясъци, изключителни образи и много талант на българските автори, но огромният проблем е зрънцето занаят. Разбирането в България е, че творческото писане не може да бъде учено, че всичко идва свише и всяко произведение е плод на комуникацията между автора и неговата муза. Всъщност писането е и до голяма степен занаят и може да става все по-добро, когато човек работи върху себе си... Текстът на един автор е нешлифован диамант. Много е важно да се мине през тези етапи, през страничния поглед върху текста и работата в Академията ще бъде насочена към това шлифоване на таланта на участниците в нея.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени