Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педиатричната асоциация e "против" таксата за придружител на дете в болница

От пациентската организация "Заедно с теб" смятат, че отпадането ѝ е в интерес на родителите

Снимка: Валерия Николова

От Българската педиатрична асоциация заявиха, че не са против идеята майките да не плащат такса при престоя си в болница заради своите деца, но това е в ущърб на лекарите от педиатричните клиники, защото с новата мярка министерството няма да възстанови тези средства на болниците. От години държавата не заплаща и потребителската такса за деца, казва доц. Димитър Калайков, главен секретар на Българската педиатрична асоциация:

Крайно отрицателно е по две причини. По принцип, това е правилно, че майките не трябва да плащат. Ние сме съгласни! Не сме съгласни с това тези пари, които се плащат за такса "придружител", които на повечето места са по 10 лева, трябва да се възстановяват по някакъв начин от бюджета на Министерството на здравеопазването, но това не става.

Детското здравеопазване като цяло е крайно неглижирано, заяви доц. Калайков и посочи, че управляващите трябва да стимулират работещите в педиатрията, защото този, макар и малък приход е необходим на отделенията. Калайков каза още, че педиатрите са неглижирани и като цяло "набутани в ъгъла". В сравнение с други специалности много по-малко са желаещите да специализират педиатрия, а често не се явява и един кандидат за обявено работно място.

Според Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб" мярката за законовото отпадане на такса "майки" е в правилната посока и е било крайно време тази несправедливост да бъде премахната:

Особено за най-малките дечица, както знаете в Наредбата за достъп задължително отпада тази такса до 7 години. Това е за дечицата, които са най-уязвими, имат най-големи проблеми с оставането сами, с нуждата от психологическата подкрепа на майката.

Лекари от държавни болници споделиха, че не биха коментирали темата, защото директорите са премахнали таксата "майки" още преди години.

В новата наредба на Министерството на здравеопазването се забранява на болниците да искат доплащане от пациентите за дейности, финансирани от НЗОК, както и да се иска от тях или близките им дарение. Пенка Георгиева подчерта, че контролът по изпълнението на наредбата ще бъде възможен и не би следвало след обнародването да се вземат доброволни дарения от здравноосигурените пациенти:

Даренията в болниците, особено в частните, бяха законни до влизането в сила на тази наредба. Пациентите са огорчени, защото са здравноосигурени, влизат по клинична пътека и биват принуждавани да правят тези дарения, а те са в безизходица, защото са изплашени, чувстват болки и се страхуват за живота си. 

Друга новост в регламента е, че по свое желание пациентите ще могат да заплащат за допълнителен помощен персонал, за меню за хранене по избор, за избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна