Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Балабанов: Щастливи общества няма

Според режисьора на филма "И балът продължава", живеем изцяло под знака на монетата

Кадър от филма "И балът продължава"
Снимка: dnevnik.bg

„И балът продължава“ е филм, който чрез герои, които нямат нищо общо помежду си успява да направи една снимка на мига и времето и стига в своите размисли до извода, че нищо не се променя. От Еклесиаста през Шекспир и класиците до наши дни светът е един и същ, политическият модел е един и същ, човекът е един и същ, тези свои творчески размисли сподели пред „Хоризонт“ режисьорът Георги Балабанов.

Този филм стига до смисъла на живота – да си щастлив, признава режисьорът:

Генерално въпросът за щастието е този за хармонията между битието и съзнанието ти, между това което си и това което си принуден да си. Щастливи общества няма. Сега поне сме освободени от товара на задължителното колективно щастие.

Вече съм сигурен, че онова, което става Тук е същото, което става Там, допълни режисьорът, запитан как работата и животът му извън България се отразяват на впечатленията и търсенията му:

Живеем в едно време на липса на проект, на липса на цел. Живеем основно под знака на монетата. Няма друга духовна, религиозна или политическа догма. Ние сме в пълната свобода на парите. Проблемът е, че това се превръща в ценностен модел и духовно състояние.

Искаше ми се да направя филм за София, за града, който познавам и града, който постоянно си представям, градът, в който е заченат европейския цивилизационен модел, в тези руини, които сега свенливо разкопаваме.

Според Балабанов зрителят на филма не бива да остава без надежда, а трябва да се усмихне и да разбере, че единственото спасение е вътре в него, а не във външните примамки, щедро поднасяни чрез всички известни до момента средства за предлагане на примамки.

Премиерата на лентата е тази вечер в 18.30 ч. в кино "Люмиер".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна