Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иссам Зайем: Има нещо нередно, когато в една култура не можеш да бъдеш себе си

Джамия в Кливлънд
Снимка: Младен Петков

В Съединените Щати за разлика от България няма официална религия. Ако у нас Конституцията повелява, че традиционна религия е източноправославното вероизповедание, то в Америка законодателите са създали условия за цветна мозайка от религии без някоя от тях да претендира, че е официална. В тази връзка няма нищо необичайно, че всяка една от над 300 хилядите религиозни групи се съревновава за последователи. Може би за това повечето са гостоприемни и с удоволствие приемат любопитни граждани. Младен Петков посети джамия в Кливлънд и се срещна с представители на местната мюсюлманска общност:

Днес е петък, денят в който се събираме. Може да се каже, че е задължително да дойдем и да се молим и затова виждате толкова много хора.

Образът на мюсюлманите не е толкова позитивен за някои американци. Студентката по изкуства Рита, която е вече пета година в Кливлънд, споделя:

Смятам, че ни обвиняват за много неща в Америка. В Кливлънд условията са добри, но в същото време сме свидетели на расистки нападения срещу афроамериканци и това те плаши, защото си мислиш, че си следващата цел.

Иссам Зайем, съосновател на Съвета за американо-ислямски отношения, обвиненията срещу мюсюлманите могат да доведат до радвоение на личността. Той е съгласен с тезата, че негативните настроения се подклаждат от "Ислямска държава":

Нашите деца са разпънати между две култури - едната, н акоято ние ги учим - да бъдат американо-мюсюлмани, и другата - която подобно на стратегията на Тръмп залага на омраза и дезинформация. Когато децата ни излизат, понякога крият че са мюсюлмани. Това е ужасно в една демократично общество. Има нещо нередно, когато в една култура не можеш да бъдеш себе си.

Лийн, която е от Сирия и търси убежище в Америка, сподели:

Не мисля, че ИДИЛ са наясно какво пише в Корана. Всичко, което правят, противоречи на исляма. Тъй като не се прави много за запознаване на хората с религията ни, те могат да я използват за техни цели.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна