Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Това невротично мнозинство ще бъде преработено, но не на предсрочен вот

Антоанета Цонева
Снимка: БГНЕС

Не вървим към предсрочни парламентарни избори. Стратегията на ГЕРБ е да стигнем до президентските избори, след което това невротично мнозинство може би ще бъде преработвано на следващи парламентарни избори. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда с уговорката, че ситуацията е изключително динамична. Тя прогнозира най-ярката политическа криза, ако се стигне до поредно служебно правителство и определи евентуален подобен вариант като функция на много голям трус.

Цонева открои въвеждането на електронното гласуване и район "чужбина" като двата водещи момента на настоящите законодателни промени в изборното законодателство. При въвеждането на този район е много важно да се определи какъв брой депутати ще излъчват с гласуването си сънародниците ни зад граница, уточни Антоанета Цонева.

Запитана за съкращаването на предизборната кампания с една седмица, тя отбеляза, че въпросът трябва да се изясни детайлно:

Не мисля, че България е страна с политическа култура, която да позволява това съкращаване, защото нашите кампании са изключително вяли и преминават в среда, която не стимулира участието. Едно такова съкращаване би могло да се оцени като стъпка, която е в интерес на големите политически играчи.

Антоанета Цонева прогнозира, че изборните промени в правната комисия ще бъдат придвижени бързо на второ четене.

Би било много конюнктурно и трудно за обосноваване да бъде "откопчан" референдумът от изборите за президент, тъй като самият закон предвижда провеждането им 2 в 1, когато са в една и съща година. Подобно сливане е практика в много страни, посочи още Цонева в коментар на огласения през последните дни вариант за отделянето на двата вота.

Референдум с въпрос дали да се гласува задължително, би вдигнал избирателната активност, тъй като това е етична дилема, това може да привлече много повече хора, смята още Цонева. По думите ѝ, подобен дебат би вдигнал доста температурата на една кампания. Това обаче е причина да се притеснят технолозите на партийните кампании, защото ще затрудни провеждането на точна изборна стратегия, посочи експертът.

Цялото интервю на Силвия Великова с Антоанета Цонева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна