Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Стефанов: Президентът е в тих синхрон с изпълнителната власт

Плевнелиев не е кандидатът на ГЕРБ за президентските избори, смята журналистът Веселин Стойнев

Снимка: БГНЕС
Президентът отново не ни каза нищо. Това бе едно от поредните общи обръщения, в които той напомня за себе си. Не виждам тема за лидерство, за консолидация на обществото. Така политологът Анастас Стефанов определи днешната изява на президента в Народното събрание и заяви, че това категорично не е заявка за втори мандат. Според него такава заявка върви "ръка за ръка" с провокирането на теми и налагането на дневен ред, а също така малко или много с ерозиране на текущото управление, а вместо конфликт с изпълнителната власт наблюдаваме тих синхрон на президентската институция с изпълнителната власт, който понякога не можем да си обясним, както и изчаквателна позиция, която не ни дава информация.

Няма как да стане Плевнелиев или който и да е кандидат да спечели изборите без партийна намеса, така Стефанов отговори на въпрос дали настоящият държавен глава би се явил на предстоящия вот като независим кандидат. Според политолога подкрепата на ГЕРБ е задължително условие в уравнението.

Прогнозата ми за Радан Кънев не е много оптимистична, посочи още Анастас Стефанов в предаването "Преди всички":

Виждаме поредната половинчата позиция тип „Ние сме в опозиция, но все още имаме позиции на власт“, която не върши работа и е делегитимираща. Сама по себе си тази позиция би могла да бъде иновативна, но с проточването си във времето се битовизира и вследствие и на карикатурното ѝ представяне дори за по-елитния електорат на ДСБ започва да звучи неубедително.

Като меко казано оперетен сюжет и водевилен сценарий, който цели пред по-широката публика да притисне непослушната част от Реформаторския блок в ъгълаq Стефанов анализира вчерашната конфликтна ситуация между ГЕРБ, ДСБ и премиера Бойко Борисов. Анастас Стефанов допълни, че се наблюдава вече трайно сериозно напрежение между Цветан Цветанов и Радан Кънев:

Има своеобразно разделение на ролите, в което Цветанов е лошото ченге, а Борисов евентуално решава дали да бъде доброто ченге, защото не се знае дали г-н Борисов би искал да бъде доброто ченге при урегулирането на конфликта с Радан Кънев.

Веселин СтойневНе би следвало да очакваме от парламентарната трибуна президентът да направи заявка за втори мандат, защото това би било тежък гаф и меко казано неприлично. Но постепенно се изяснява, че Плевнелиев не е кандидатът на ГЕРБ за втори мандат. Този коментар направи журналистът от вестник "Труд" Веселин Стойнев.

Той посочи като аргументи в тази посока избягването на темата на действащия държавен глава в изказванията от средите на ГЕРБ, както и падащия рейтинг на Росен Плевнелиев като постоянна тенденция от повече от година. Няма как при такъв спад на обществено доверие на тази мажоритарна институция, да се заложи на такъв кандидат, обобщи Стойнев и изрази скептицизъм, че при сегашната ситуация може да се наложи надпартиен президент. По думите му само в революционна ситуация непартийна фигура може да спечели тези избори, защото без партийни структури и твърди електорати президентски избори не се печелят.

Според Стойнев тази форма на президентски консултации и обобщаването им в парламента се превръща в протокол, само и само да се поддържа една традиция, започнала от президента Петър Стоянов. Журналистът все пак открои в президентското обръщение към парламента новата, поставена от държавния глава цел – стратегическа визия за България 2020 – 2030, както и новите акценти - за социалноотговорна икономика и централната тема за съдебната власт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна