Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия от Върховния съд на Бразилия отмени назначението на Лула в правителството

Лула да Силва говори пред десетки хиляди свои привърженици, събрали се на митинг в Сао Пауло, за да го подкрепят
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Член на Върховния съд на Бразилия потвърди обявеното по-рано от друг съдия анулиране на назначението на експрезидента Инасио Лула да Силва на висш пост в правителството на президентката Дилма Русеф, съобщават бразилски и световни медии. Така Лула остава без имунитета, който му даваше това назначение, и може да му се търси отговорност по отправени към него обвинения за причастност към големия корупционен скандал в държавната фирма "Петробраз". Експрезидентът отрича да е замесен в злоупотреби.

11-членният Върховен съд ще трябва да се произнесе по казуса и колективно, като решението му може и да се различава от сегашното. Но това няма как да стане преди 29 март, защото католическа Бразилия вече излезе в едноседмични великденски празници (католическият Великден е на 27 март). Тоест дотогава Лула е напълно достъпен за прокурора по делото "Петробраз".

Из страната продължават демонстрациите и срещу правителството, и в негова подкрепа. Опозиционерите издигат лозунги за намеса на армията. В същото време Лула да Силва увери десетки хиляди свои привърженици, събрали се на митинг в центъра на Сао Пауло, че правителството няма да се поддаде на натиска и подчерта: Преврат няма да има. Лула посъветва опозицията да започне да се отнася цивилизовано към политическите се опоненти и призова: Тази страна трябва да се върне към прогреса, хармонията и демокрацията.

Междувременно в парламента бе сформирана и комисия, която ще придвижва процеса по импийчмънт срещу президентката Русеф. Процедурата е следната. Президентката има възможност да се защити по време на изслушвания, които ще се проведат на 10 заседания на комисията. В рамките на още 5 заседания комисията трябва да изработи свой доклад по случая и да го представи за гласуване в пленарна зала. Ако най-малко 342 от 513 депутати гласуват процесът по импийчмънт да продължи, нещата отиват в Сената, който също трябва да одобри започването на разследване с 41 гласа сред всичките 81 сенатори. Одобри ли го, държавният глава трябва да се оттегли от поста за 180 дни, докато трае сенатското разследване. През това време управлението в държавата се поема от вицепрезидента. След изтичане на 180-те дни идва и гласуването в Сената. Дилма Русеф ще може да бъде отстранена, ако това бъде подкрепено от две трети от сенаторите, тоест 54 члена на горната камара на парламента. Ако не се събере такова мнозинство, тя би трябвало да се върне на поста си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна