Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да си "енергийно беден" в България

Снимка: Община Видин

Субсидиране чрез енергийни помощи, това е класическата схема, която прилага държавата към социално слабите, на които им е трудно да си плащат сметките си. Това обаче не решава проблема, каза в интервю за "Преди всички" социологът Тодор Галев:

Защото парите се изхарчват, идва следващият отоплителен сезон и отново сме в същото положение.

По класическия начин държавата определя и кой е "енергийно беден":

Прилагаме една дефиниция, която е много лесна – над 10% от разходите на домакинството да отиват а ток. Процентът на разходите обхваща дори и високия клас доходи на домакинствата. Домакинство с доход 3 хиляди, 4 хиляди или 5 хиляди лева, нищо, че плаща 300, 400 или 500 лева за електроенергия, то не е "енергийно бедно" в никакъв случай.

Галев каза още, че оценките за енергийна бедност през последните три години вървят от 21% до 61% като дял домакинства, което показва, че:

Не е възможно да се прави политика и да се мислят мерки, след като има такова огромно различие в оценките на това, кого трябва да засегнат тези мерки.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Тодор Галев и анкетата на Ива Антонова във Враца за това – какво е да си "енергийно беден", можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени