Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Костов: „Не забравяйте България – малка страна, но с богата душевност и фолклор”

Снимка: ubc-bg.com

Известният български композитор и общественик проф. Георги Костов ще зарадва публиката и многобройните си почитатели и студенти с авторски концерт по повод своите наскоро навършени 75 години, почти всички отдадени на музиката. Имал щастието да бъде студент на големия наш музикант Панчо Владигеров. Преподавателската си дейност в НМА започва през 1966 г. От 1985 година е професор по хармония и композиция. От 1989 до 2008 – ректор на висшето учебно заведение и министър на културата (1995-1996). Носител е на орден „Стара планина”. На 21.01.2016 е удостоен с престижното отличие „Златен век” с огърлие. Твори  в почти всички жанрове. Най-изявен е като създател на симфонична, камерна, оперна и оперетна музика, мюзикъл и песенно творчество. Има над 1000 песни, познати и любими на всички българи. За своя авторски концерт в любимата си академия проф. Костов разказва:

Ще представя по-ранни произведения, създадени когато съм бил на 33 години, до последното си произведение,което ще има световна премиера  – Концертино за пиано – „Монолози”. То е за пиано и оркестър, солистка ще бъде дъщеря ми Лилия. Ще започне с „Ритмични движения” за симфоничен оркестър. С тази творба бе открит сезона на Софийската филхармония 1975-а година, под диригентството на изключителния  маестро Димитър Манолов. След това прескачаме много години и ще чуем написаното от мен почти на 75 г., миналата година – Концертиното за пиано, върху една тема с фолклорен стил. Надявам се, че ще прозвучи добре. Но казвам „се надявам“, защото още не съм го чул. Концертът ще бъде на 25 март петък, в 18 часа, в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Входът е свободен. Започва със сериозна симфонична част и завършва с откъси от мюзикъла ми „Четиримата близнаци”, в изпълнение на чаровните Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски. Той ще участва и като изпълнител, и като режисьор. Направил е малък сценарий, в който взима участие и като диктор и певец. Ще бъде изпълнена Хабанерата  от моя мюзикъл „Казанова”, чиято премиера бе в Русе. Искам да благодаря специално на екипа на Русенската опера, на режисьора Огнян Драганов и диригента Владимир Бошнаков, както и на нашия млад колега Николай Моцов, превъплътил се в централната роля на Казанова с успех. Марчо Апостолов и Людмила Козарева ще изпълнят и дуети от моя последен мюзикъл „Сантиментално пътешествие,  либрето – Любомир Левчев. Оркестърът ще бъде под диригентството на младия и талантлив Деян Павлов. „Хабанерата“ ще бъде изпълнена от Елена Петрова.

С невероятното си чувство за хумор и закачлив нрав Георги Костов си спомня с много любов за своя учител Панчо Владигеров и специално за приятелите на Радио България разказва тези свои спомени:

Моят живот се изгради под ръководството надуховния ми баща, така го наричам, проф. Панчо Владигеров, който от петнайсетгодишен  започна да работи с мен. Никога няма да забравя това, че най-големият български музикант ми обърна такова внимание. Той имаше изключително чувство за хумор и сега ще ви разкажа една история в негов стил. Заминавам на специализация в Москва. На него не му е особено приятно, макар че специализацията беше по хармония – предмета, който главно съм преподавал в академията, а не композиция. Гледа ме и ми казва: „Слушай, те на нищо няма да те научат. Това, на което аз съм те научил и Господ няма да те научи.“ Това е много интересен начин на мислене, много особено чувство за хумор. Може би ме е и възпитал в този дух. Ние се шегувахме непрекъснато с него когато имахме час. Големите творци затова са големи творци, защото имат вдъхновение. А вдъхновението идва от любовта. А любовта я дава жената. Моята съпруга и моите дъщери са моите музи. Понеже сме на тази тема… на гости сме на Владигерови и съпругата му Елка казва: „Ела да го видиш твоя кум“ и вади една картонена кутия, на която пише „Бурлеска“ от Рихард Щраус, и вътре един албум с женски снимки. Оказа се, че това са били музите на Владигеров. И за него има един доста интересен за слушателите на радиото случай. Имал една приятелка пианистка Дора. На която посветил вариации за пиано върху имената на тоновете Ми-Ла-Си-Ми-До-Ре. (
заигравка на Владигеров „Мила си ми Доре“). Това е темата на вариациите. Почти половин век ми е минал в НМА „Панчо Владигеров“, две години бях  заместник ректор и 18 г. – ректор. Нещо, с което се гордея е, че тя носи името на моя учител от 1995, нещо което стана по времето на моя мандат като министър. Така че и аз съм се отблагодарил по някакъв начин на най-големия наш музикант. На младите артисти ще пожелая да намерят осъществяване на своя талант навсякъде по света, но да не забравят, че са българи. Всеки от тях трябва да помни, че е роден в една малка но интересна страна, с изключително богата душевност и фолклор.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна