Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корфу – градината на боговете

БНР Новини
Снимка: БГНЕС




От това предаване можете да научите повече за гръцкия остров Корфу, до който е лесно да се стигне от България.
Аз и моите спътници, след кратко спиране в Янина, продължихме нататък – по пътя, който с безброй серпентини преодолява внушителните Епирски планини. Бяхме богато възнаградени от гледката на окъпаните в слънце заснежени склонове на фона на наситеното синьо небе.
От пристанището на Игуменица отплавахме с ферибот към крайната цел на нашето пътуване, остров Корфу. Казват, и сигурно е истина, че този най-северен и втори по големина от седемте йонийски острови, е и най-красивият от всички тях.
В древността е имал различни имена, но се е наложило названието Керкира. И това се дължи (тук малко митология) на нимфата Коркира, дъщеря на реката Асопос, която обикнал самият бог на океаните, Посейдон, и я докарал на острова. Плод на тяхната любов бил синът им Феакас, затова Омир нарича жителите му феаки. Но с това неговите названия не се изчерпват. Назовавали го още Дрепани (сърп) и Макрия (дълъг), поради неговата форма. Днешното му име идва от Корфи (възвишение), заради релефа на планините, което чужденците преиначили на Корфу. А аз нямах търпение да разбера защо Джералд Даръл го беше възвеличил като „Градината на боговете”. Ако чуете това предаване и вие ще разберете защо!

26 март

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна