Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски съд осъди на 22 години затвор бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът в руския град Донецк в Ростовска област счете за виновна за смъртта на двама руски журналисти през лятото на 2014 година Надежда Савченко, която е офицер от въоръжените сили на Украйна.

Според съдебното решение в периода, за който е обвинена, Савченко се е намирала в контролирания от руските сепаратисти район в Донбас, откъдето е дала координати на своите украински колеги за цели, по които да обстрелват. Именно заради смъртта на двамата руски журналисти тя беше осъдена днес на 22 години. Докато съдията по делото четеше мотивите за осъдителната присъда, Савченко демонстрираше висок дух, като пееше украински национални песни и се смееше.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната никога няма да признае, по думите му, "т.нар.присъда на военния пилот Надежда Савченко". Според Порошенко руският му колега Владимир Путин е обещал да предаде Савченко на Украйна по време на срещите на т. нар Нормандска четворка. Украинският президент излезна с официално обръщение в Киев, с което предложи на Москва Савченко да бъде разменена за двама руски граждани.

Надежда Савченко беше избрана на последните избори в Украйна за депутат от Радата и за член на парламентарната група на Украйна в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа в опит да бъде дадена допълнителна гласност на случая с нея и да бъде прекратено делото й.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна