Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 март от 19.00 часа директно от Метрополитън опера – Ню Йорк, „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

БНР Новини
Снимка: Метрополитън опера

В Ню Йорк възобновяват постановката на "Сватбата на Фигаро" на Ричард Еър от преди две години  - един шеметно-налудничав ден от 1930 г. в Севиля. Критиците я определят като "стилна", но също така и като "непохватно-оживена".
В главните роли са млади, но някои от тях вече познати звезди на публиката в Мет: баритонът Михаил Петренко, елегантен и подвижен, дебютира в ролята на Фигаро, бас-баритонът Лука Пизарони е страстният граф Алмавива, мецосопраното Изабел Ленард майсторски прави Керубино, като изпълва всяка своя сцена с изключителна сладост. Много жизненост внася басът Маурицио Мураро като доктор Бартоло, мецосопраното Сюзън Менцер, прекрасна като Керубино в други постановки, тук е Марцелина.... И сопраните - Аманда Маджески си поделя ролята на Графинята с Рейчъл Уилис-Сьоренсен.  
Над всички обаче "блести" Сузана с гласа и актьорския талант на изгряващото румънско сопрано Анита Хартиг, дотолкова, че в Ню Йоркската преса наричат постановката "Сватбата на Сузана". Облечена в девическа униформа от онова време Хартиг успява да изглежда и да звучи през цялото време завладяващо и очарователно, с изключителни нюанси в гласа, усет към текста и фина звучност във всички динамики.
Диригент на спектаклите е главният диригент на Метрополитън опера маестро Фабио Луизи.

Съдържание на операта "Сватбата на Фигаро"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна