Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад български виртуоз на сцената на Royal Albert Hall и краткият му път до там

Снимка: личен архив

Виктор Владков е дванайсетгодишен пианист със забележителни постижения в областта на детското клавирно изпълнителско изкуство. Първият му ярък успех е на 6-годишна възраст като солист. Следват много концертни изяви в България. Носител е на отличия от национални и международни конкурси, в това число спечелени 25 първи награди.

Представянето на Виктор на международния конкурс „Гранд Прайз Виртуозо“ в Лондон покорява журито. Виктор се класира на първо място в категория до 15 години ие избран за дебютно участие на наградените в заключителния Гала-концерт на победителите, който ще се състои на 29 март т.г. в една от най-престижните концертни зали в Лондон, а именно „Elgar Room“  на „Роял Алберт Хол”. Конкурсът „Гранд Прайз Виртуозо“ е създаден през 1995 година и има за цел да открива и дава възможност за изява на талантливи изпълнители на класическа музика от цял свят.В тазгодишното му издание, наградите в различни възрастови групи са дадени на музиканти от Русия, Тайланд, Япония, Великобритания, Люксембург, Германия, Малта, Китай, САЩ, Италия и България, за наша голяма радост! Ученик на педагожката Елена Юлианова от казанлъшкото народно читалище „Искра 1860”, Виктор заслужено получава хвалебствените ѝ думи на признателност и любов:

За мен е гордост, че моят любим ученик, талантливият пианист Виктор Владков, със своя абсолютен успех, извоюван между толкова даровити изпълнители от цял свят, получи привилегията да представи родния си град Казанлък и България на заключителния концерт на лауреатите на международния конкурс „Гранд Прайз Виртуозо” в Лондон.
Ето и какво споделя с нас Виктор:

Това е един много престижен международен конкурс. Много съм щастлив, че спечелих първа награда при такава конкуренция. Имаше деца от цял свят, на световно ниво, които свиреха пиеси за по-голяма възраст и това много ме изненада. Започнах да свиря на пиано четиригодишен, още в детската градина, когато там опознавахме различните инструменти. Стана ми любопитно и интересно и реших да се занимавам с пиано.Запознах се с моята настояща преподавателка г-жа Елена Юлиянова, която е изключителен професионалист и подготвя учениците си на високо ниво, за голямата сцена, така, че да се представят добре и печелят награди където и да отидат.Пианото ми беше интересно и реших да започна да свиря. В началото беше като на шега. А после започнах да се явявам на концерти, конкурси. Свирил съм два пъти със Сливенската филхармония с диригент Димитър Караминков. За конкурса в Лондон трябваше да се изпратят три произведения и аз пратих: Едвард Григ – „На пролет“, „Токата“ на Любомир Пипков и „Хумористично скерцо котка и мишка“ на Аарон Копланд. Наградата ми е, че ще свиря в „Роял Алберт Хол“ в Лондон, на 29-и март тази година и ще изпълня българската творба „Токата“ на Любомир Пипков, която е по- необичайна, по-непозната за другите народи. Ще се опитам да представя Казанлък, България и школата по изкуства в която уча по най-добрия начин, който мога.

Виктор Владков е носител и на специалната награда на конкурса за млади пианисти „Вива Пиано“ – 2015. Ето какво ни казва увереният в себе си и успехите си малък и възпитан мъж:

„Вива пиано“ за мен е един много приятен конкурс. Участвал съм на него три пъти и винаги съм бил удостояван с първа награда и специални награди. Миналата година спечелих „Гран При“ и съм щастлив, защото ще открия тазгодишното издание на конкурса на 24-ти април (2016) и ще свиря със Софийска филхармония Концерт в „ре“ мажор на Й. Хайдн.“

За детството си и помощта от Фондация „Димитър Бербатов“, чиято основна мисия е всестранно да подпомага младите хора на България да се образоват и развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света, Виктор е лаконичен и точен по детски:

Аз свиря за удоволствие, а не по часовник и колкото време ми е приятно и необходимо, за да науча дадено произведение. Свиря за удовлетворение. Щастлив съм от това, което правя и затова няма място за притеснение. За трета година съм член на този клуб на Фондация „ Димитър Бербатов“, която раздава награди на талантливи деца и два пъти съм бил финалист във възрастовата си група. Занимавам се и с много други неща като всяко дете – обичам да конструирам, увличат ме историята, математиката, българския език, информатиката и не съм напълно убеден, дали ще ставам музикант или ще избера друга професия. Това ще реша в бъдеще.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна