Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард

В навечерието на Международния ден на театъра в сградата на Нов български университет от 20 до 25 март 2016 г. се провежда проектът „Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“.
Трима режисьори от Ню Йорк гостуват в рамките на тази инициатива – Катрин Портър, Бари Роуел и Гейбриъл Шанкс. А петима режисьори от българска страна – Василена Радева, Ида Даниел, Веселин Димов, Явор Костов и Марий Росен, работят в рамките на тези пет дни по текстове на някои от знаковите авангардни драматурзи като Гертруд Щайн, Чарлс Л. Мий, Мак Уелман и други.
Това е второ представяне на проекта, през 2014 г. той беше част от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.
В репортаж от Нов български университет ще чуете участници в уъркшопа – актрисата Елена Димитрова в монолог от театралния експеримент на Марий Росен. Разговор с Бари Роуел и Катрин Портър, които са артистични директори на Peculiar Works Project. Техните представления изследват различни и експериментални театрални практики. Част от спецификите на работата им е, че пространствата често се превръщат в част от спектакъла. Темата за езика и за превода, а и за разбирането на чуждия езиков код вълнува Марий Росен, един от петте режисьори, участващи в проекта, който се опитва да внуши смисъла от текста, с всички изразни средства, извън лингвистичните. Актрисата Елена Димитрова ще разкаже и за конкретния си опит в тази експериментална театрална демонстрация.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени